Raamdecoratie belangrijk bij eigentijds wonen

Welk type raamdecoratie is hip. Welke raambekleding kies jij voor jouw huis?

Raamdecoratie staat in de spotlights. Door de vele woonprogramma’s in de media worden we overspoeld met inspiratie en zo wordt ons geleerd om iets mooi of juist niet mooi te vinden.  Zo ook met raamdecoraties.  We zijn door een nieuwbouw wijk gereden en hebben geturfd wat we daar voor het raam zagen hangen.  Een toets uit de praktijk die actueel laat zien welke raambekleding op dit moment erg populair is.

 duo rolgordijn: Raamdecoratieshop.nl

Waar let men op bij het kiezen van raamdecoratie in de praktijk?

Belangrijk bij de keuze van raamdecoratie zijn de volgende factoren:

In de zomer: Als zonwering en verduistering als belangrijkste uitgangspunt. Dat is begrijpelijk daar het dan soms heet kan zijn en de dagen erg lang duren. Men heeft dan de impuls om hier beter op te leggen, daar men hitte en licht op dat moment ervaart. Op de derde plaats komt dan het mooi passen bij het interieur. Deze drie punten dragen het meest bij aan de besluitvorming.

In de Winter: Factoren als zonwering bij laagstaande zon, warmte isolatie en passend bij het interieur bepalen als belangrijkst je keuze voor raamdecoratie. We verblijven dan meer binnen en vinden een mooie aankleding op dat moment belangrijker dan in de zomer.

Welk type raambekleding wordt het meest gekozen?

Tijdens onze toch door diverse nieuwbouw wijken zagen we de volgende raamdecoraties:

Houten Jaloezieën:  Ze hebben sfeer en zijn praktisch in het gebruik. Ze houden de zon goed tegen. Klein nadeel ziet men soms in het afstoffen van de lamellen. Dit is de meest verkochte raamdecoratie van dit moment.

Duo rolgordijnen: Een duo rolgordijn heeft dezelfde eigenschappen als een jaloezie. Ze worden ook vaak roljaloezie genoemd.  De lamellen hangen tussen vitrage waardoor je overdag veel minder inkijk hebt dan bij een jaloezie.

Rolgordijnen:  Het rolgordijn is al vele jaren één van de populairste raambekleding in Nederland en België. Dat behoeft verder geen uitleg.

Plissé gordijnen top down – bottom up:  Deze vorm van raadecoratie wint in populariteit. Ze zijn praktisch en je kan licht en inkijk goed regelen. Bovendien is het doek even breed als het systeem waardoor er bij montage in de raam nis minder kieren zijn die licht doorlaten.

 

 

Waar vindt ik rolgordijnen in een rechthoekige cassette?

Een rolgordijn voor een strakke inrichting

Interieurs worden steeds strakker. Het vinden van een passende rolgordijn in een strakke inrichting kan best een klus zijn. We volgenden Johan die voor ons op zoek is gegaan waar je een mooi ingebouwd rolgordijn in cassette kunt kopen. We leggen onderstaand eerst uit wat een rolgordijn is en hoe het werkt.  Het gordijn bestaat in feite uit een metalen buis die aan een zijde een optrek inrichting heeft en in twee beugels hangt. Het rolgordijn stof is opgerold op de deze buis. Aan de onderzijde bevindt zich een verzwaring, een latje dat aan de stof of in de zoom van het stof wordt geschoven.  Het rolgordijn ziet er dan nog een beetje kaal uit. Je wil in een strakke inrichting immers de rol niet zien als het gordijn opgerold is.

 foto: Rolgordijn.com

Moderne rolgordjinen op maat laten maken

Als je op internet op zoek gaat naar bedrijven die moderne rolgordijnen op maat maken kan blijven er slechts enkele over.  Alles is standaard en niets is exclusief, zo lijkt het. Toch zijn er bedrijven die in staat zijn om echt iets moois van een rolgordijn te maken en waar je niet alleen uit een groot gamma aan stoffen kunt kiezen, maar ook de afwerking van dien aard is dat een A merk hier niet voor onder doet, behalve de kostprijs dan.  Het voordeel van maatwerk is dat je je eigen look en feel aan een product kunt meegeven. Dat is bij rolgordijnen zeker belangrijk omdat ze opvallend voor het raam komen te hangen.  Zo kun je sierkappen kiezen die niet enkel in wit of beige te verkrijgen zijn, maar ook in andere kleuren zoals antraciet, geanodiseerd aluminium of zelfs geborsteld metaal. Hetzelfde geldt voor rand afwerkingen. Die bepalen nóg meer hoe je rolgordijn er uit komt te zien.

Bij bestaande rolgordijnen stof vervangen

Ecologisch verantwoord leven wordt steeds belangrijker.  Het is daarom ook niet zo vreemd om een bestaand product te hergebruiken want dat is goed voor het milieu.  Je kunt het systeem van een bestaand rolgordijn gebruiken om er nieuwe stof op te zetten. Je bespaart niet alleen een leuk bedrag, maar je draagt ook een belangrijk stuk bij aan hergebruik van producten.

 

 

 

Ik zoek een beveiligingscamera voor achter het raam

Sandra zoekt een beveiligingscamera die ze achter het raam in de woonkamer kan plaatsen om zo buiten haar eigendommen te bewaken

Sandra stuurde ons een bericht waarin ze vraagt of iemand ervaringen heeft met een beveiligingscamera achter glas.  Heeft iemand hier ervaring mee?

We spraken met Ely van Beveiligingscameras.nl . Zij vertelt ons waar je op moet letten als je camerabewaking van achter glas wilt toepassen: Je hebt analoge en digitale camera’s.  Vaak zijn deze uitgerust met infra rood licht om in het donker toch goed zicht te verkrijgen.  Het infra rood licht schijnt vaak tot wel 100 m ver. Dat is handig als je camera buiten hangt. Voor binnen achter glas is dit geen oplossing.  Het infra rood licht weerkaatst in de ruit en komt zo in de lens van de camera terecht waardoor het zicht belemmerd wordt. Je hebt dus een beveiligingscamera nodig die erg licht gevoelig is en bij schemer nog goed beeld oplevert.  Daarnaast kan het licht binnen in de kamer nog in de lens terecht komen.  Een goed tip is dan om de gordijnen dicht te doen zodat er geen weerkaatsing in het glas meer is. Daarnaast is het verstandig om bijvoorbeeld een 10 watt ledlamp aan te schaffen welke je in de nacht laat branden. Staat er bijvoorbeeld een lantaarnpaal voor de deur, dan heb je dit niet nodig.

Wat is de beste bewaklngscamera achter glas

Ely vertelt dat er nog niet zo heel lang zogenaamde Starlight camera’s op de markt zijn. Met dit type worden goede resultaten geboekt.  Een starlight camera is zeer lichtgevoelig en kan met een beetje extra verlichting in de nacht gewoon in kleur blijven opnemen. Dat is uniek want je kunt personen heel goed herkennen. Dat is met een infra rood camera vaak een stuk lastiger. Een voorbeeld van een starlight camera vindt je onder dit bericht.  Heb je zelf ervaring met beveiligingscamera’s achter glas, reageer dan op dit bericht.

Ervaring met duo rolgordijn

Het duo rolgordijn is erg populair. Wat zijn jouw ervaringen met dit product?

Een duo rolgordijn is een soort rolgordijn dat uit twee lagen stof bestaat. De stoflagen zelf bestaan weer uit doorzichtige en gesloten stroken. Als je aan de ketting van het rolgordijn trekt, rollen de banen voor elkaar door. Je kunt zo het gordijn doorzichtig of ondoorzichtig maken.  Dat maakt duo rolgordijnen erg geliefd.  Maar hoe bevalt deze raamdecoratie nu bij de gebruiker?  We vragen het je bij deze om te reageren.

Tips

We vroegen algemeen directeur Henk Wouters van de website duorolgordijn.eu  naar wat hij merkt van de gebruikers ervaring. Hij vertelt:

Het ene duo rolgordijn is het andere niet. We zijn er vooruitstrevend in de markt en bieden ca 200 stoffen aan.  Waar onze klanten wel eens tegenaan lopen zijn  de beperking in de maatvoering. Deze raamdecoratie is maximaal 280 cm breed en soms zijn ramen breder. Dan zal er met twee of meerdere gordijnen moeten worden gewerkt.

Insecten

Insecten kunnen tussen de twee doeken verstrikt raken. dat kan erg vervelend zijn met vlekken tot gevolg.  Er bestaan onder latten die de banen dichter tegen elkaar drukken waardoor insecten er minder gemakkelijk tussen kunnen.

Vlekken

Op vlekken zit natuurlijk niemand te wachten. Ik had laatst een klant die een blikje tomatenpuree opende en tijdens het openen spoot de puree omhoog tegen het duo rolgordijn. Gelukkig had deze onze XL uitvoering. Dit is een stof die minder stijfsel bevalt en daardoor gemakkelijk is schoon te houden.

De eerste stoffen die ontwikkeld zijn en nog altijd het meest worden gekocht zijn het lastigst te reinigen. Dit kan enkel met een stofzuiger en borstel.

Jouw ervaring

We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring met duo rolgordijnen.  Laat je ze ons weten?

Habiforum is vernieuwd.

Welkom (terug) bij Habiforum. Forum en Blog over wetenschap en wonen.

Na een tijdje van afwezigheid pakt Habiforum.nl de draad weer op. We zijn geheel vernieuwd en we willen gaan bloggen over wetenschappelijke onderwerpen en over wonen. De komende tijd kom je steeds meer onderwerpen tegen en we wachten met spanning op jullie reacties.